Relacions
Trenquem estigmes del VIH
En l'actualitat un dels majors problemes als quals s'enfronten les persones amb VIH és l'estigma i la discriminació
Per

Sara Garcia Cabrera

· 18 abril 2024

En 2024 s’han complit 43 anys dels primers diagnòstics de VIH en el món. Durant aquest temps la realitat ha canviat per complet. Hem passat d’uns primers anys durs en els quals el diagnòstic era una sentència de mort a una realitat en la qual tindre VIH et permet tindre una vida plena. Aquest gran assoliment ha sigut possible gràcies al tractament antiretroviral. No obstant això, a nivell social l’epidèmia segueix envoltada d’estigmes.

L’estigma associat al VIH, i difós en bona part pels mitjans de comunicació des de l’inici de l’epidèmia, descansa sobre les desigualtats socials i els estigmes previs lligats al gènere, l’ètnia, la sexualitat, la nacionalitat i, en general, a diversos comportaments censurats en diferents cultures. L’estigma i el rebuig associats al VIH també tenen a veure amb la percepció que aquesta malaltia és una amenaça per a les persones i per a la pròpia societat. La por i la ignorància sobre el VIH i els modes de transmissió del virus, o els prejudicis i tabús entorn de la sexualitat són alguns dels vímets amb què s’entretixen l’estigma i la discriminació al voltant del VIH.

Per a trencar estigmes començarem explicant que el VIH no és un virus contagiós, sinó que és infectotransmissible i perquè es puga transmetre el VIH han de donar-se aquestes tres condicions: que hi haja presència del virus, que el fluid (la sang, el semen, el flux vaginal i la llet materna) tinga capacitat de transmissió i que hi haja una porta d’entrada, és a dir, perquè es produïsca una infecció el virus ha d’entrar en l’organisme, passar al torrent sanguini.

Com no es transmet?

A més, per a continuar trencant estigmes, parlarem sobre la “Indetectabilitat”. Gràcies de nou als tractaments s’ha aconseguit que les persones amb VIH tinguen la càrrega viral indetectable i no puguen transmetre el virus. Això significa que els nivells de virus en el cos es redueixen fins a tal mode que no es detecta i les persones amb VIH que segueixen el tractament i tenen adherència, no transmeten el VIH.

En l’actualitat un dels majors problemes als quals s’enfronten les persones amb VIH és l’estigma i la discriminació. Ens ajudes a canviar aquesta situació?

Més notícies