Maquillatge
La moda de l’skincare: entre el tabú i l’obsessió industrialitzada
L'skincare s'ha fet tendència a TikTok, però és inofensiu o no?
Per

Marta Meneu
@laprestatgeria

· 22 desembre 2023

Sense cap dubte, una de les tendències del 2023 ha estat l’skincare. Com a rutina de cures per a la pell (literalment és el que significa la traducció), però també com a moment de relax, de coneixença pròpia del cos, de la pell, i fins i tot com a moment per aturar-se i parlar. Un dels formats més populars a Tiktok és aquest: moment de skincare i de parlar sobre qualsevol tema. Skincare + girl talk!

@maripau.grwmGrwm💗🩰🎀🎤♬ original sound – Mari Pau 🎧🤍

Aquesta moda, però, ha rebut també mirades crítiques que assenyalen la curta edat de moltes de les xiques que tenen una rutina de la pell i recorden l’excessiva pressió estètica a què es veuen sotmeses les adolescents a les plataformes de xarxes socials.

@sabrinaaalan_ Replying to @naaiichristian12 ♬ original sound – Sabrinaaalan_

Un article de 3Cat afirmava que “l’etiqueta #skincare ja té, a dia d’avui, 253 bilions de visualitzacions i és un contingut que impacta cada vegada perfils més joves”. I, tot i que la base de l’skincare són tres accions ben senzilles –netejar, hidratar i protegir–, a l’article reivindicaven: “No ho fan només per netejar-se i protegir-se la pell del sol, sinó que també -en molts casos- utilitzen molts altres productes que veuen a través d’influencers a TikTok, com, per exemple, sèrums, vitamines o cremes facials per reduir les ulleres i les bosses als ulls”. A més a més, assenyalen que no hi ha cap opinió experta darrere de tots els vídeos d’influencers a Tiktok i que això també pot ser un problema.

Abans no se’n parlava tant dels problemes a la pell

És innegable que algunes marques de cosmètics han vist un augment de les vendes dels seus productes per a la pell. Però la influencer Jordina Cot, a qui l’article de 3Cat cita, explica en un vídeo resposta què significa per a ella l’skincare a TikTok i per què pensa que no cal generalitzar tant. La influencer d’skincare en català posa l’èmfasi en la tasca i la responsabilitat dels pares en l’educació de les adolescents i critica que es demonitze els creadors de contingut. Reivindica, a més, que quan ella era adolescent no se’n parlava tant dels problemes a la pell i que agraeix tindre diferents exemples d’hàbits per cuidar-se la pell i productes per protegir-se, tot sempre informant-se bé.

@jordinacot #greenscreen Tv3 diu que les creadores de contingut de skincare som una mala influència 😿💔 aquesta nit no podré dormir 😂 #skincare #tv3 #tiktokcatalunya #tiktokencatalà #cuidadodelapiel #humor ♬ sonido original – Jordina Cot 🦋

L’experta en cultura d’Internet, Janira Planes, ho focalitza en la Gen Alpha (màxim uns 13 anys) i parla d’obsessió amb l’skincare en la seua newsletter Truffle Season. A un article d’El Periódico, també li pregunten pel tema i ella explica que és “creació de contingut per imitació”. “Veuen a altres influencers fer-ho i ho volen imitar. La barrera d’entrada és inexistent”, declara. Seguint la línia de Jordina Cot, Planes considera que de primeres no té per què ser una cosa roïna: “pot ser alliberador, sents que et cuides, et dona control, potser fins i tot hi ha algú que soluciona alguna afecció facial. Tanmateix, també és cert que algunes persones poden entrar en bucles d’obsessió”, explica a El Periódico.

Entre la generació Z el consum de cosmètics ha augmentat el 19% només en un any

I és que en aquest article tan complet també aporten dades sobre el fenomen. Citen un estudi fet als Estats Units que afirma que entre la generació Z el consum de cosmètics ha augmentat el 19% només en un any. Un altre estudi assenyala que el 68% de la població Z i Alpha tenen una rutina de cures per a la cara. I, finalment, recorren a les dades de TikTok: els vídeos amb l’etiqueta “Rutina de skincare para niños” acumulen 5,2 milions de visualitzacions.

Més notícies