Música
Els ‘samples’ i la música actual
Manca d'originalitat vs. homenatges. Què són i d'on vénen els samples?
Per

Albert Bisbal Marí @albertbisbal_

· 22 desembre 2023

Hui en dia, veure samples en la música és molt comú, però primer de tot hem de saber què és un sample. Un sample, és bàsicament utilitzar la melodia o la base d’una cançó per a fer-ne altra nova.

Però com la definició pot no quedar clara per a algú iniciat en aquest món, vos posaré alguns exemples molt clars de cançons on s’han utilitzat samples d’altres cançons i segur que ho enteneu:

Orígens del sampleig

Però açò no passa sols al gènere pop. El sampling, de fet, es va popularitzar a la música amb el sorgiment del hip hop al Nova York dels anys setanta, que acabaria influenciant altres gèneres com el reggaeton, la música electrònica o la disco. En aquest context, els DJ manipulaven els vinils de música funk en diversos tocadiscos per a triar loops de bateria, fragments de veu i altres elements que els agradaven de cançons ja existents. Amb dos vinils iguals, marcaven la part que els interessava i quan acabava a un dels vinils, la repetien a l’altre per poder rapejar amb el ritme triat. A partir de discos preexistents, es creaven sons i cançons noves. Si vos interessa aquest context històric, la sèrie de Netflix, The Get Down, ho reflecteix.

S’ha tornat molt habitual buscar tot un univers propi de referències i samples quan es publica un disc, sobretot de música urbana. Pàgines com Who Sampled, es dediquen a indexar totes les referències de les cançons o els discos més famosos. Ací, algunes cançons que han servit de sample al gènere urbà:

Nosaltres també

I d’açò, la música en la nostra llengua no s’escapa. Ací vos deixe uns últims exemples:

Opinions: manca d’originalitat vs. homenatge

Com heu pogut apreciar ací sols hi ha 12 exemples de cançons actuals que tenen samples d’altres cançons, però dins del gran espectre musical hi ha milers.

A mi és un recurs que m’agrada molt. Hi haurà gent que és més purista i aquest concepte dels samples l’interpreten com una còpia o una falta d’originalitat; però a mi em pareix que és altra forma de donar a conéixer altra cançó. A més a més, són detalls que quan ja tens l’oïda més entrenada dona gust trobar-los, ja que de seguida eres capaç de reconéixer de quina cançó és i aconsegueixes tenir un vincle emocional en la cançó que escoltes.

 

ESCOLTA-HO!

Al nostre perfil d’Spotify tens també la playlist amb totes les cançons ordenades: original + samples! <3

Més notícies