Videojocs
La ruta dels videojocs
Guia definitiva dels esdeveniments més destacats dels nostres territoris
Per

Susana Pérez
@SimValenciana

·

Amb la meua motxilla plena dels elements necessaris per viure una gran aventura he visitat ciutats de tot tipus com Hyrule, Phobos, Liberty City… però virtuals. I si preparem aquesta motxilla per fer un recorregut d’alguns esdeveniments dels milers que existeixen al món?

No cal tardar més de 100 hores visitant Caelid o Liurnia (i sense morir intentant-ho), podem agarrar el transport públic o cotxe i viure aventures “in real life” amb l’equip i el grup necessari per sortejar i avançar en totes les missions.

Com la tecnologia i els videojocs, els seus esdeveniments també han canviat, han evolucionat. Ara podem gaudir plenament d’endinsar-nos en els seus mons però també podem aprendre i formar-nos, conèixer el món laboral, xarrades, inclusió i feminisme en la indústria… i un gran etc, perquè els videojocs van més enllà del pur entreteniment.

Només en el que es celebra actualment en tot el domini lingüístic, estem parlant de vora uns 50 esdeveniments de tot tipus relacionats amb els videojocs i la seua indústria. Malauradament no tots respecten la llengua del territori, però d’altres sí i cada vegada en son més.

Prepara’t doncs per a viure grans experiències amb alguns dels esdeveniments presencials més destacats!

SAGA

Desembre – HOSPITALET DE LLOBREGAT
https://saga.cat/

Únic esdeveniment del videojoc en català. En aquesta fira podreu gaudir del gaming en totes les seues vessants i conèixer les últimes novetats del videojoc en català. Té tornejos i competicions de eSports, LAN i uns premis dedicats a la creació de contingut de videojocs i als videojocs en català.

Font: Susana Pérez

RETROBARCELONA

Maig – HOSPITALET DE LLOBREGAT
https://www.retrobarcelona.org/

La gran fira del videojoc clàssic. Esdeveniment obligat per conèixer les arrels de la industria. A banda de la gran mostra del videojoc “retro” tenim zona de jocs, museu amb exposició de sistemes clàssics, expositors de venda, conferències i tornejos oficials.

INDIE DEV DAY

Setembre – HOSPITALET DE LLOBREGAT
https://www.indiedevday.es/ca/

La fira del videojoc independent més gran de l’estat espanyol. Meetups, tallers, ponències i molts de videojocs per poder conèixer aquelles xicotetes joies dels estudis independents. També compta amb zona per a empreses i professionals i trobades acadèmiques.

DREAMHACK

Juliol – VALÈNCIA
https://www.openworldnow.com/

La DREAMHACK que ens donava doble ració de gran esdeveniment anual a inici i final d’any passa a anomenar-se OWN: un festival dedicat a l’entreteniment al voltant dels videojocs. Trobades amb creadors de contingut, tornejos, LAN i molt més.

Font: Susana Pérez

VAG EXPERIENCE

Octubre – AMPOSTA
https://vag.cat/

L’aposta per la descentralització dels esdeveniments de videojocs i la cultura i l’art digital. El primer esdeveniment on mira la indústria com a quelcom cultural. Zona retro, taules rodones i xarrades, zona indie, creadors i influencers dels videojocs, concerts… un bon punt de trobada no només per a les “gamers”.

VALENCIA INDIE SUMMIT

Maig – VALÈNCIA
https://www.valenciaindiesummit.com/

Un esdeveniment al cap i casal com a punt de trobada de totes les vessants de la indústria del videojoc independent. Tant si vols tastar els projectes i videojocs, com si vols escoltar a persones rellevants del panorama gamer o conèixer les sortides i possibilitats laborals del sector, aquesta és la teua fira.

GAMESIS

Octubre – VINARÒS
https://www.gamesis.es/

Una versió reduïda (però que no ha d’envejar res a ningú) del que tota gamer necessita per gaudir d’uns dies dels videojocs. Amb concursos de cosplay, tallers de crear el teu primer videojoc, sortides laborals amb universitats i instituts i zona de videojocs amb tornejos i concursos. També compta amb zona de pícnic.

Font: Susana Pérez

MALLORCA GAME

Abril – MALLORCA
www.mallorcagame.es

Convenció de videojocs a les illes! Compta amb una game jam, tornejos de eSports però també de jocs fora del format de competició electrònica com Fornite o Pokèmon, exposició i zona retro i també compta amb una sala dedicada al videojoc en català de la mà de l’Associació Gaming CAT.

RETROPLAY

Octubre – TORRENT
https://retroplay.info/

Esdeveniment retro de terres valencianes on poder gaudir del videojoc dels anys 80 i 90 amb xarrades, videojocs, activitats, tendes, tornejos i molt més. Amb zona arcade i d’ordinadors clàssics així com podcast en directe per gaudir de l’experiència i de la base del nostre entreteniment preferit.

#VRDAYVALENCIA

Novembre – VALÈNCIA
https://avre.tech/

Al món dels videojocs no pot faltar la realitat virtual i aquesta és la proposta de l’associació valenciana de realitat virtual extesa AVRE. Una jornada per a gamers, professionals i empreses al voltant d’aquesta modalitat i plataforma de joc.

Font: Susana Pérez

ARCADECON

Octubre – IBI
http://www.arcadevintage.es/

L’associació Arcade Vintage i amb motiu del seu 10é aniversari a l’any 2023, va voler delitar-nos amb una gran aposta per la cultura de l’Arcade. Amb xarrades, presentacions de llibres i videojocs i, evidentment, màquines arcade no només per a les més nostàlgiques si no per a totes les edats.

EARLY ACCESS – INDIE CELEBRATION

Desembre – BARCELONA
https://twitter.com/EarlyIndie

Un esdeveniment dedicat a la promoció de projectes de videojocs d’estudis independents. Com funciona? Doncs és un estil meetup en quant al funcionament amb estructura d’un Showcase: presenten els projectes i les assistents poden jugar amb els videojocs presentats i també gaudir d’una vesprada de refrigeris parlant amb els seus creadors i creadores. Una bona manera de conèixer els projectes i els seus desenvolupadors.

GAMELAB

Juny – BARCELONA
https://www.gamelab.es/ca/inici-2-cat/

Trobada professional de la indústria que s’ha recuperat després d’una pausa. Compta també amb l’esdeveniment Indie Sunset pel que fa a la vessant del videojoc independent. Per tant podem gaudir de la part més gamer com de la professional amb la possibilitat de conèixer les novetats del sector del videojoc fets a Catalunya.

RETRÓPOLIS

Abril – VALÈNCIA
https://museo.inf.upv.es/retropolis-valencia/

Si el que vols és conèixer la cultura del videojoc i de la informàtica clàssica, aquest és el teu espai. Aquest és el punt de trobada per a totes aquelles curioses i aficionades de la retro informàtica amb espais lúdics per a totes les edats i moltes activitats.

Font: Susana Pérez

GAMERLAND COSTA DAURADA

Abril – TARRAGONA
https://www.facebook.com/gamerlandcostadaurada/

Aprendre i gaudir dels videojocs, encara que no ho diguen, van de la mà. Eixe és el tàndem de Gamerland amb concerts, zona arcade, xarrades i ponències, eSports, tornejos i amb la presència de streamers i Youtubers destacats de l’àmbit dels videojocs.

INDIE GAMES TRS

Octubre – TERRASSA
https://terrassainnovacio.cat/indie-games-trs/

Un congrés al voltant dels videojocs independents. Ací podreu conèixer els projectes que naixen de la pròpia ciutat i els videojocs indies existents gràcies al Indie Dev Play. Una iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), on també podreu participar de xarrades, conferències, la Game Jam i podcast en directe.

La indústria del videojoc avança a pas ferm tant virtualment com presencial. Només amb la llista que acabeu de vore és difícil poder triar a on anar però de ben segur que gaudireu allà on aneu i com a consell, feu-ho sempre en companyia!

Ja esteu preparant la vostra propera aventura?

Més notícies