Literatura
8 llibres que ens duu el 2024
Tornen grans noms, autors que no publiquen fa temps i d'altres que s'atreveixen amb nous gèneres
Per

Marta Meneu
@laprestatgeria

· 22 desembre 2023

Nou any, noves espectatives… també amb les estrenes literàries i les novetats editorials. Publicar un llibre no és cosa fàcil, implica també per part de les editorials un treball d’estratègia i planificació. És per això que ja a finals del 2023, les editorials ja anunciaven quines serien les apostes per al 2024. Mira què c viene aquest 2024 i gaudeix: les úniques preocupacions que tindràs seran per quin comences i quin pressupost et queda després de la voràgine nadalenca.

 

(1) “La casa de la nit”, Jo Nesbo (Edicions Proa)

Publicació: 17 de gener de 2024

Per als amants de la novel·la negra i per als fans d’aquest mestre del thriller , arriba un nou títol de Jo Nesbo. Es publicarà simultàniament en castellà (Reservoir Books) i en català (Edicions Proa) aquest gener i suposa l’entrada de l’escriptor i músic noruec en el gènere de terror. Arran de la mort dels seus pares, en Richard Elauved, de catorze anys, ha anat a viure amb la seva tieta i el seu oncle al poble remot de Ballantyne. Richard es guanya ràpidament la reputació d’inadaptat, i quan un company de classe anomenat Tom desapareix, tothom sospita que ell n’és el responsable.

 

(2) “Planeta d’exili”, d’Ursula K. Le Guin (Raig Verd)

Publicació: 22 de gener de 2024

Per qui no ho sàpiga, l’editorial Raig Verd està fent una feinassa tremenda traduint l’obra d’Ursula K. Le Guin, una autora de ciència-ficció i fantasia que es va demostrar avançada al seu temps. Mitjançant aquest gènere, la seua obra traspassa fronteres a realitats ben actuals com la reflexió sobre la identitat de gènere, les crítiques a l’imperialisme o la necessitat de la consciència feminista i ecologista. El 2024 continuaran amb “Planeta d’eixili”, la segona novel·la publicada per l’autora i una de les obres fundacionals de l’univers de l’Ekumen.

 

(3) “Ofert a les mans, el paradís crema”, de Pol Guasch (Anagrama)

Publicació: 24 de gener de 2024

El jove (és del 97!!!) autor de Tarragona es va donar a conéixer per la porta gran, guanyant el Premi Llibres Anagrama de Novel·la l’any 2021 amb l’obra “Napalm al cor” (Anagrama, 2021). Amb l’estil líric i misteriós que el caracteritza, publicarà aquest mes de gener “Ofert a les mans, el paradís crema”. Una novel·la sobre l’amistat en un món abocat al col·lapse, melancòlica com només ho pot ser assistir a la fosa en negre de la joventut del món.
Llegirem sobre l’emancipació i l’efervescència de la vintena, però també les servituds de la família i d’una època marcada per l’extinció: com deu ser el brunzit d’una abella? En un món abocat al col·lapse, allà on la vida es fa impossible de viure, la Rita i en Líton converteixen l’amistat en una confabulació per pensar un univers habitable.

 

(4) “Ocàs i fascinació”, d’Eva Baltasar (Club Editor)

Publicació: 6 de març de 2024

Ja venien avisant que Eva Baltasar tornava xafant ben fort. A finals de l’any 2023, Club Editor va publicar “Tríptic” (2023), la trilogia que va encumbrar Baltasar a l’èxit en un sol volum: “Permagel” (2018), “Boulder” (2020) i “Mamut” (2022). Amb aquesta obra, l’autora es va convertir en la primera escriptora catalana en arribar a la shortlist de l’International Booker Prize, a banda de ser guardonada amb diversos premis com el Premi Llibreter, Premi L’Illa dels Llibres o el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any. L’autora deixa enrere el tríptic i anuncia que el 6 de març de 2024 publicarà nova novel·la: “Ocàs i fascinació”. La història estarà dividida en dues parts: l’ocàs, en què una jove a qui han fet fora del pis aprén a sobreviure netejant cases d’altres; i la fascinació: un final que ens deixarà sense paraules.

 

(5) “La ciudad y sus muros inciertos, de Haruki Murakami (Tusquets)

Publicació: 13 de març de 2024

L’autor japonés ve de guanyar el 2023 el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres, però amb “La ciudad y sus muros inciertos” publica nova novel·la després de sis anys. Un amor perdut, una atmosfera onírica i mons alternatius són els temes centrals. Un dels llibres més esperats de l’any.

 

(6) “En Agosto nos vemos”, novel·la inèdita de Gabriel García Márquez (Random House)

Publicació: març de 2024

L’escriptor colombià Gabriel García Márquez ens va deixar el 2014, no ho ha fet, però, la seua literatura, que és un clàssic de les lletres. Amb el dècim aniversari de la seua mort, Random House va anunciar que publicaria una novel·la inèdita del Nobel de Literatura. La història, sota el títol “En Agosto nos vemos”, està acabada però l’autor, conegut per les nombroses reescriptures que feia, no va tindre temps de produir la versió final. Sabem, a més, que tindrà 150 pàgines i que serà un cant al plaer a pesar del temps i al desig femení. La protagonista Ana Magdalena Bach va tots els 16 d’agost a una illa on està sa mare soterrada.

 

(7) “El silenci i la ràbia”, de Pierre Lemaitre (Bromera)

Publicació: primer trimestre de 2024

El novel·lista francés és ja un autor de capçalera per a l’editorial valenciana, que està fent també una feinassa de traducció per tal d’apropar-nos un dels grans noms de les lletres contemporànies a la nostra llengua. Pierre Lemaitre ha conreat la novel·la negra amb referències històriques i això li ha valgut el Premi Goncourt, màxim reconeixement de les lletres franceses. L’editor de Bromera, Marc Senabre, va anunciar que durant el primer trimestre de 2024 publicaran un nou títol de Lemaitre: “El silenci i la ràbia”. El segon títol de la tetralogia ‘Els anys gloriosos’, que arribarà amb coberta pròpia, il·lustrada per Fran Parreño, un habiutal també del grup editorial valencià.

 

(8) “Perla, la súper perrita”, d’Isabel Allende (Penguin Kids)

Publicació: 6 de juny de 2024

Isabel Allende és una autora xilena que probablement –i si no ha canviat massa el currículum de Batxillerat– tot adolescent de 18 anys coneixerà per haver llegit per a exàmen a l’institut. Mundialment coneguda per “La casa de los espíritus” (2006, Debolsillo), ha seguit publicant novel·les tots aquests anys. La novetat d’aquest 2024 és que debutarà a la literatura infantil amb una sèrie de tres àlbums il·lustrats sota el segell de Penguin Kids, part de Penguin Random House. El primer veurà la llum el 6 de juny sota el nom de “Perla, la súper perrita” i estarà il·lustrat per la mexicana Sandy Rodríguez. Tal com conta l’agència EFE, la història està basada en la mascota de la mateixa autora i en anglés s’editarà simultàniament sota el títol “Perla, the Mighty Dog!”.

Més notícies