Internacional · Política
Les notícies de la primera setmana de l’any
Per als qui han estat de vacances, de ressaca o ambdues coses, ací un noticiari exprés amb algunes notícies de la primera setmana del 2024
Per

elmood

· 5 gener 2024

Amb la primera setmana de 2024, ací tens un resum d’algunes de les notícies que ja ens han ocupat les primeres converses de l’any. Entre el “bon any” i el “bones festes”, quins temes ocupen els telediaris aquests primers dies d’any?

 

Terratrémol al Japó

Vam començar el 2024 amb una nova catàstrofe natural. El passat dilluns 1 de gener es va registrar un terratrémol de magnitud 7,6 a la prefectura d’Ishikawa, la costa occidental del centre del Japó. Les víctimes s’eleven a 64, mentre que continuen els operatius per a trobar supervivents. El sisme va causar danys estructurals i incendis a tot el litoral oest del país i va obligar a activar una alerta per tsunami que es va retirar dies després. En poblacions com Wajima, Note o Suzu, totes prop de l’epicentre, els ajuntaments encara estan tractant de quantificar edificis i estructures assolades. En À Punt podeu seguir l’actualització de novetats.

 

Pujades i baixades de preus

La televisió pública estatal començava l’any fent un recap d’alguns preus importants per a la vida de la gent. Per exemple, la cistella de la compra. El Govern ha prorrogat fins juny de 2024 la rebaixa de l’IVA al 5% en la pasta i l’oli, un dels productes que més va pujar l’any passat. També es manté la supressió de l’IVA en productes de necessitat com el pa, els ous, la farina o les fruites i verdures. I tot i així no es descarta que puguen pujar més els preus. La llum i el gas també estan previstos que pugen de manera gradual, així com els preus de correus i les tarifes de telefonia.

I de pujades en positiu, hi han les pensions i el subsidi de l’atur, que arribarà als 570 euros els primers sis mesos i després es reduirà progressivament fins els 540. Per altra banda, el SMI (salari mínim interprofessional) queda congelat en 1.080 euros bruts perquè el Ministeri de Treball, sindicats i patronal acaben 2023 sense un acord de pujada. El salari dels funcionaris també començarà l’any congelat, a l’espera dels pressupostot per a 2024.

 

El problema de la vivenda

I parlant de preus, la vivenda és una de les grans preocupacions no només per a joves, sinó per a la societat espanyola. El 20 Minutos es pregunta què passarà amb aquest tema en 2024. I és que els experts preveuen que el lloguer continue augmentant, tot i les mesures que el govern està adoptant com el límit de pujada o les deduccions dels propietaris.

 

Els becaris no remunerats ja cotitzen

A partir de l’1 de gener entrava en vigor una reivindicació històrica dels estudiants. El president Pedro Sánchez, en un tuit, ho calificava de “justícia social” enllaçant una notícia d’El País que ho explica.

https://x.com/sanchezcastejon/status/1742156550460813776?s=20

Mitjançant el Boletí Oficial de l’Estat (BOE) del 28 de desembre de 2023, s’establia que a partir de 2024, les hores fetes en pràctiques, tot i no ser remunerades, computen com a temps treballat de cara a la futura jubilació. De fet, els becaris amb pràctiques remunerades ja cotitzaven des del 2011, una mesura que va aprovar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Ara també ho faran els qui no perceben una compensació econòmica.

 

Els transport continuarà amb les bonificacions

També a finals de 2023, el govern va anunciar que en 2024 es prorrogaria la gratuitat dels abonaments de Renfe per a Cercanías, Distància Mitjana i Rodalies. També es prorroguen les ajudes directes a les autonomies i entitats locals perquè puguen aplicar descomptes en el transport urbà i interurbà. A més a més, els autobusos estatals mantenen la gratuitat també seguint les condicions anteriors. Notícia de Newtral que podeu ampliar atenent la vostra autonomia o localitat.

Més notícies